In gesprek met je leidinggevende
Praten over mantelzorg is makkelijker gezegd dan gedaan. Want zorgen voor een ander is toch normaal? Maar ondertussen voel je dat je steeds meer onder druk staat. Door de verwachtingen en verplichtingen vanuit thuis én vanuit je werk. Tijd dus voor een gesprek met je leidinggevende.
Tips voor een goed gesprek
Door het gesprek over mantelzorg aan te gaan, kan je samen met je werkgever zoeken naar een slimme oplossing. Een oplossing die goed is voor jou, je werk én voor je team. Maar hoe ga je op de juiste manier het gesprek aan?
-
Tip 1. Wacht niet te lang
Ga op tijd in gesprek met je leidinggevende, de vertrouwenspersoon in je organisatie of iemand van de afdeling personeelszaken. Ga na wat de mogelijkheden zijn om je werk en mantelzorgtaken zo goed mogelijk te combineren. Vaak is een uurtje eerder vrij of tussendoor even weg om wat te regelen al voldoende. Soms helpt het om tijdelijk minder te werken, op andere uren of tijdelijk verlof op te nemen. Overleg wat mogelijk is. En soms kan het al helpen om gewoon even je verhaal te delen, zodat anderen op de hoogte zijn van je situatie.
-
Tip 2. De bal ligt bij jou
Alleen jij weet wat de impact van werk en zorg op je leven is. Vaak hebben leidinggevenden en collega’s geen idee. Zij zien niet dat jij in de ochtend nog snel even langs de apotheek moet voor medicijnen. Of in de pauze belt met de behandelend arts. En na je werk een extra maaltijd kookt én langsbrengt. Maar als je op alle fronten een topprestatie wilt leveren, gaat dat uiteindelijk ten koste van je gezondheid en welbevinden. En dat merken ze thuis
én op je werk.
-
Tip 3. Bereid je goed voor
- Vraag een gesprek aan. Geef vooraf aan hoeveel tijd je nodig hebt. Maak een nieuwe afspraak als blijkt dat de tijd te kort is.
- Denk goed na wat je met het gesprek wilt bereiken. Voor jezelf en de organisatie.
- Zorg dat je je situatie goed kunt uitleggen. Schrijf vooraf op wat er aan de hand is, waar je tegenaan loopt en – als je dat weet – wat je wens is.
- Houd niet alleen je eigen belangen in het oog. Je hoopt op steun van je werkgever, maar soms kun je ook een ‘nee’ krijgen als je een voorstel doet.
-
Tip 4 - Let op de volgende dingen tijdens het gesprek
- Vertel feitelijk wat er aan de hand is en wat het effect van mantelzorg is op jou en je werk. Geef concrete voorbeelden.
- Geef aan wat je nodig hebt. Of vraag om tijd/ruimte om helder te krijgen wat je wilt. Eventueel met de hulp van een mantelzorgcoach.
- Geef je leidinggevende de tijd om erop terug te komen en neem initiatief tot vervolgafspraak. Denk alvast na over een alternatief. Vraag wat je leidinggevende van jou verwacht op het werk en welke ruimte er is om mantelzorger te zijn.
- Is het lastig een maatwerk afspraak te maken, betrek het team en/of collega’s erbij om mogelijkheden te bespreken.
- Maak afspraken hoe je elkaar op de hoogte houdt en evalueer gemaakte afspraken. Werkt de bedachte oplossing voor jou, je leidinggevende en team?
- Maak afspraken over wat en hoe je wilt delen met collega’s. Het is vaak makkelijker om te vertellen dat er sprake is van een fysieke ziekte dan een verslaving of psychische ziekte.
- Zoek samen naar oplossingen die voor iedereen werken: voor jou, de organisatie, klanten en collega’s.
-
Tip 5 - Zoek naar oplossingen op maat
Soms helpt het om tijdelijk minder te gaan werken, of om op andere uren te werken. Denk aan:
- Meer uren werken in minder dagen, waardoor je een dag(deel) in de week vrij bent.
- Vroeger of later beginnen met werken.
- Tijdelijk verlof opnemen.
Kijk of je afspraken kunt maken op het werk, zodat je bijvoorbeeld af en toe:
- Kunt bellen met thuis of zorgorganisaties.
- Tussen je werk door vrij kunt zijn om zaken te regelen.
- Afspraken met zorgverleners in werktijd kunt plannen.
En kijk of je de zorgtaken thuis anders kunt organiseren. Misschien kun je sommige zorgtaken uitbesteden. Ontdek de mogelijkheden en wie daarbij kunnen helpen op mantelzorg.nl.
Laat ook je collega’s weten dat je werk en zorg combineert
Zij kunnen meer begrip tonen voor je situatie. Wacht daar niet te lang mee. Zo kan iedereen snel meedenken voor de beste oplossing voor jouw situatie. Er is meer mogelijk dan je denkt. Je staat er niet alleen voor!
Overleg met je HR-afdeling, bedrijfsarts, huisarts of zorgverzekeraar
Zo heeft je werkgever misschien een aanbod via de arbodienst of zorgverzekeraar. Aanvullende verzekeringen kunnen bijvoorbeeld de mantelzorgmakelaar vergoeden. Dat neemt veel geregel en zorgen uit handen.
Wil of kan je het niet bespreekbaar maken op je werk?
Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen. Dus wil je een sparringpartner, kennis of expertise rondom de zorgsituatie thuis? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij de Mantelzorglijn. Meer mogelijkheden vind je hieronder.